Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Žemų temperatūrų poveikis audiniams ir mikroorganizmų veiklai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Žemų temperatūrų poveikis audiniams ir mikroorganizmų veiklai

  
 
 
12345678910111213141516171819202122232425
Aprašymas

Įvadas. Žemų temperatūrų poveikis audiniams. Kristalai ir jų formos. Kristalizacija. Produktų užšaldymo eiga. Iššalęs vanduo maisto produktuose. Žemų temperatūrų ardomasis poveikis. Šalčio poveikis augalų ir gyvūnų audiniams. Žemų temperatūrų poveikis mikroorganizmams. Oro mikroflora. Produktų mikroflora. Mikroorganizmų atsparumas žemai temperatūrai. Mikroorganizmai žmonių gyvenime ne tik žalingi. Šaldytų produktų apsaugojimas nuo žemos temperatūros poveikio. Išvados.

Ištrauka

Šaldymu vadinama šilumos atėmimas pažeminant šaldomo kūno temperatūrą. Šaldymo metu tarp dviejų kūnų vyksta šilumos mainai: vienas kūnas, atiduoda šilumą, atšąla, kitas kūnas, gaudamas ją sušyla.
Natūralus šaldymas vyksta gamtoje, kuomet dėl gamtinių sąlygų, pažemėjus aplinkos temperatūrai, vyksta šilumos mainai.
Dirbtinis šaldymas gaunamas šaldymo mašinų pagalba. Pagrindinis šaldymo mašinų uždavinys pažeminti ir po to palaikyti kūnų bei patalpų (kamerų) temperatūrą žemiau aplinkos temperatūros.
Šaldomuose maisto produktuose vyksta sudėtingi biologiniai procesai ir reiškiniai, kurie pakeičia jų pradines savybes. Norint geriau suprasti temperatūros poveikį maisto produktams, svarbu išsiaiškinti, kaip temperatūros veikiamos kinta ląstelės, audiniai ir organizmai, reikia išnagrinėti biologijos mokslo ir praktikos atitinkamose srityse pasiektus rezultatus.
Mokslininkai pastebėjo, kad įvairūs organizmai skirtingai reaguoja į žemos temperatūros poveikį, yra nevienodai jam atsparūs. Tai priklauso, nuo organizmo fizikinių ir biocheminių ypatumų, dėl kurių audiniai peršąla nevienodai esant tai pačiai minusinei temperatūrai.
Žeminant temperatūrą, visas organizmas pereina į anabiozę, nutrūksta kvėpavimas ir kraujo apytaka, tačiau ląstelėse ir audiniuose tebevyksta biocheminiai procesai,nes dar nepakankamai žema temperatūra.
Atšaldant iki temperatūros, artimos absoliutiniam nuliui, cheminiai procesai beveik visiškai išnyksta, nes staiga sumažėja molekulių judėjimo greitis. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-02-07
DalykasBiologijos referatas
KategorijaBiologija
TipasReferatai
Apimtis24 puslapiai 
Literatūros šaltiniai7
Dydis117.98 KB
Autoriusindrė
Viso autoriaus darbų7 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/Dėstytojasprof. habil. dr. A.Raila
Švietimo institucijaAleksandro Stulginskio universitetas
FakultetasŽemės ūkio inžinerijos fakultetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Zemu temperaturu poveikis audiniams ir mikroorganizmu veiklai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 24 puslapiai 
  • Aleksandro Stulginskio universitetas / 3 Klasė/kursas
  • prof. habil. dr. A.Raila
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą