Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Vitaminai ir fermentai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Vitaminai ir fermentai

  
 
 
12
Aprašymas

Vitaminų klasifikacija. Vitaminų balanso sutrikimo organizme priežastys. Vitaminas A. Vitaminas D. Vitaminas E. Vitaminas K. Vitaminas B1. Vitaminas B2. Vitaminas B3 (PP). Vitaminas B5. Vitaminas B6. Vitaminas B9. Vitaminas B12. Vitaminas H. Vitaminas C. Antivitaminai, bendra charakteristika, veikimo mechanizmas. Paprasti ir sudėtiniai fermentai. Fermentų ir nefermentinių katalizatorių veikimo panašumai ir skirtumai. Fermentų klasifikavimas ir nomenklatūra. Fermentų klasės. Kofermentų klasifikavimas, bendra charakteristika. Metalų jonai kaip kofaktoriai. Nevitamininiai kofermentai: struktūra, biologinis vaidmuo, susidarymo šaltiniai. Fermentų sandara, veikimo mechanizmas, specifiškumas. Fermentinių reakcijų kinetika. Fermentų aktyvumo nustatymas. Fermentų aktyvumo vienetai. Fermentų sistemos ir kompleksai. Fermentų aktyvumą reguliuojantys veiksniai. Fermentų sistemų ir metabolinių kelių reguliavimas. Reguliaciniai fermentai, jų aktyvumo reguliavimo būdai. Grįžtamasis fermentų inhibavimas. Negrįžtamasis fermentų inhibavimas, reaktyvatoriai. Izofermentai. Fermentų aktyvumo nustatymo panaudojimas susirgimų diagnostikai. Imobilizuotieji fermentai, jų charakteristika, agvimas, anudojimas. Liposomos. Fermentai-vaistai.

Ištrauka

1. Vitaminų klasifikacija. Vitaminų balanso sutrikimo organizme priežatys.
Vitaminai-nedidelės molekulinės masės biologiškai aktyvūs junginiai, būtini organizmo normaliai medžiagų apykaitai ir gyvybinei veiklai. Riebaluose tirpūs vit.: A-retinolis (antikseroftalminis), D-kalciferolis (antirachitinis), E-tokoferolis (antisterilinis), K-filochinonas (antihemoraginis). Vandeny tirpūs: B1-Tiaminas (antineuritinis), B2-riboflavinas (augimo vitaminas), B3-nikotino rūgštis (nikotinamidas, antipelagrinis), B5-pantoteno rūgštis (antidermatitinis), B6-piridoksalis, piridoksolis, piridoksaminas (antidermatitinis), B9- folio rūgštis (antianeminis), B12-kobalaminas (antianeminis), H-biotinas (antiseborėjinis), C-askorbo rūgštis (antiskorbutinis). Balanso sutrikimo priežastys: vitaminų stoka maiste, padidėję organizmo poreikiai (nėštumas, augimas, sunkus fizinis darbas), vitaminų rezorbcijos plonosiose žarnose sutrikimai, vidaus organų, ypač kepenų ligos, dėl kurių provitaminai nepavrčiami vitaminais, sutrinka įjungimas į fermentų sudėtį, netinkamas maisto paruošimas, dėl to suyra didelė dalis maiste esančių vitaminų, vaistų turinčių antivitamininį poveikį vartojimas, akoholizmas. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2011-05-13
DalykasBiologijos špera
KategorijaBiologija
TipasŠperos
Apimtis11 puslapių 
Literatūros šaltiniai0
Dydis34.23 KB
AutoriusJūratė
Viso autoriaus darbų2 darbai
Metai2011 m
Klasė/kursas2
Mokytojas/DėstytojasG. Baliutytė
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Vitaminai ir fermentai [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Šperos
  • 11 puslapių 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 2 Klasė/kursas
  • G. Baliutytė
  • 2011 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą