Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Biologija>Angliavandeniai, jų funkcijos ir reikšmė gyviems organizmams
   
   
   
-3
naudingas 0 / nenaudingas -3

Angliavandeniai, jų funkcijos ir reikšmė gyviems organizmams

  
 
 
1234567891011121314151617
Aprašymas

Įvadas. Angliavandenių pavadinimas, struktūra ir maistinė vertė. Angliavandenių apykaita. Energijos gamyba. Angliavandeniai degina. Paprastieji, sudėtiniai angliavandeniai ir sudėtinės maisto medžiagos. Energijos substratų utilizavimas fizinės veiklos metu ir praktinė to reikšmė. Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Rafinuoti ar nerafinuoti – kurie sveikesni? Angliavandenių reikšmė ir funkcijos. Išvados.

Ištrauka

Angliavandeniai - polifunkciniai junginiai, aktyviai dalyvaujantys žmogaus, gyvūnų ir augalų gyvybinėse funkcijose, biologiškai veikiantys kaip pagrindinis energijos šaltinis, kiti šaltiniai - baltymai ir riebalai. Sąlyginai sudėtingos struktūros angliavandeniai vadinami polisacharidais. Paprastai angliavandenius gamina augalai.
Šis pavadinimas, kad ir ne per tiksliausias, kilęs iš to, kad angliavandenius, kaip ir vandenį, sudaro toks pat vandenilio ir deguonies santykis: vandenilio visada du kartus daugiau negu deguonies (H2O=vanduo). Mokslininkai mėgino juos pavadinti kitaip, pavyzdžiui, sacharidais, bet ir taip nebūtų pakankamai tikslu.
Sakant "angliavandeniai", galima pagalvoti, kad juos sudaro įvairūs anglies, vandenilio ir deguonies junginiai. Tačiau taip nėra. Angliavandenius pavadinę "sacharidais", taip pat būtume neteisūs, nes jie yra saldūs, tirpsta vandenyje. Tačiau angliavan¬deniais mes laikome ir krakmolą, miltus, celiuliozę, nors jie nėra saldūs ir netirpsta vandenyje. Prie angliavandenių priskiriamos ir organinės rūgštys, alkoholis, kuris yra cukraus fermentacijos produktas.
Savo referate aptarsiu angliavandenių struktūrą, skirstymą. Daug dėmesio bus skiriama kalbant apie tai, kokiuose maisto produktuose jų yra daugiausiai ir kuo jie naudingi žmogaus organizmui.
Darbo tikslas: detaliai išnagrinėti angliavandenių funkcijas ir aptarti reikšmę gyviems organizmams.
Uždaviniai: aprašyti angliavandenių struktūrą, maistinę vertę, šaltinius ir išsiaiškinti, kaip skirstomi angliavandeniai.


"Angliavandeniais" vadinami todėl, kad daugumos šios klasės junginių cheminę sudėtį galima išreiksti bendra formule Cn(H2O)m, kurią pasiūlė Šmitas (1844 m.). Tačiau šis pavadinimas netikslus. Visų pirma, žinoma angliavandenių, kurių sudėtis šios formulės neatitinka. Be to, žinoma junginių, kurių sudėtis atitinka bendrą formulę, tačiau jų savybės kitokios negu angliavandenių.
Gryni angliavandeniai sudaryti iš anglies, vandenilio ir deguonies atomų, santykiu 1:2:1 molių, tačiau daug svarbių angliavandenių neatitinka šios taisyklės (pavyzdžiui, deoksiribozė). Kartais angliavandeniams priskiriamos ir kai kurios medžiagos, turinčios kitų elementų atomų (pavyzdžiui, chitinas, kuriame yra azoto).
Žmogaus organizmui angliavandeniai nėra būtini, nes organizme baltymai gali būti verčiami angliavandeniais. Kai kurių žmonių dietoje angliavandenių kiekis artimas 0% ir jie išlieka sveiki. Tačiau angliavandenių įsisavinimui reikia mažiau vandens nei baltymų ar riebalų įsisavinimui, todėl jie išlieka svarbiu energijos šaltiniu.
Angliavandeniai sudaro 80% sausosios augalų masės ir 2% sausosios gyvūnų masės. Angliavandeniai labai paplitę gamtoje ir labai svarbūs gyvųjų organizmų ir žmogaus biologiniams procesams. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2007-05-21
DalykasBiologijos referatas
KategorijaBiologija
TipasReferatai
Apimtis15 puslapių 
Literatūros šaltiniai3
Dydis31.86 KB
AutoriusErnesta
Viso autoriaus darbų9 darbai
Metai2006 m
Klasė/kursas2
Failo pavadinimasMicrosoft Word Angliavandeniai ju funkcijos ir reiksme gyviems organizmams [speros.lt].doc
 

Panašūs darbai

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 15 puslapių 
  • 2 Klasė/kursas
  • 2006 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
-3
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą